Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování

V rámci úzké spolupráce Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy vznikla „Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování“ (dále také „Metodika“). Cílem Metodiky, která byla projednána v Meziresortní pracovní skupině pro institucionální stravování, není zavádět nové povinnosti, ale poskytnout ucelený, podrobný a jednotný výklad na možnost poskytovat dietní stravování v rámci školních jídelen.

Metodika reflektuje výsledky monitoringu dietního stravování provedeného hygienickou službou v průběhu roku 2023. Přináší výklad nejasnostem, které se s poskytováním této služby pojily.

Doporučené postupy vznikly ve spolupráci nutričních terapeutů, hygieniků či metodiků školního stravování a prošly pilotním ověřováním na přesně definovaném reprezentativním vzorku zařízení školního stravování.

Pro jednodušší orientaci jsou dokumenty rozděleny do jednotlivých tematických celků takto:

Přílohy ke stažení


1. Celková metodika


2. Obecná část

3. Nejčastěji se vyskytující diety v rámci školního stravování

4. Zajištění dietní stravy donáškou vlastní stravy

5. Zajištění dietního stravování formou přípravy ve vlastním provozu tzv. "in house"

6. Zajištění dietního stravování formou dovozu druhým subjektem přímo po dohotovení

7. Zajištění dietního stravování formou dovozu druhým subjektem po zchlazení

8. Souhrnné nejdůležitější informace formou grafických listů


Nejčastější dotazy z oblasti dietního školního stravování

Receptury pro dietní školní stravování garantované Státním zdravotnickým ústavem

https://www.zdravaskolnijidelna.cz/


Obsah

    Odebírejte novinky o školství
    a vzdělávání srozumitelně a včas
    Zadejte váš e-mail a naše novinky a upozornění vám budou chodit přímo do e-mailu. Odběr novinek můžete kdykoliv později odhlásit.
    Odesláním souhlasíte s našimi zásadami o zpracování osobních údajů.
    cross
    Skip to content