Konvent
Ukrajina
Dokumenty
Pro vedení školy
Kariéra
Data
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ilona Vaculová: metodička na bezpečnost a stravování

Střední článek podpory se rozrůstá. Připojil se k němu nejenom Karlovarský kraj, ale od 1. ledna 2023 i nová agenda. Oddělení má nyní v gesci také bezpečnost a ochranu zdraví ve školách a školských zařízeních a školní stravování. Obě oblasti ke střednímu článku nepochybně patří, nakonec i ředitelé škol se na nás často obrací právě v jejich souvislosti. Metodičkou na bezpečnost a stravování v rámci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy je Ilona Vaculová. Seznamte se, prosím.


A protože nejen prací živ je člověk, ráda výletuje do přírody nebo si odpočine u dobrého filmu.

Ilona Vaculová vystudovala Národohospodářskou fakultu na Vysoké škole ekonomické v Praze, studijní obory Národní hospodářství a Veřejná správa. Po studiích nastoupila na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), kde působí dodnes.

V prvopočátku měla na starosti pouze bezpečnost a ochranu zdraví ve školách a školských zařízeních, později k tomu přibyla ještě agenda medailí MŠMT a školního stravování. Občas se její pracovní náplň rozšířila o nečekané aktivity. Během covidu vedla koronalinku, připravovala informace a metodiky do škol, materiály pro výbory Poslanecké sněmovny, vlády či Kancelář prezidenta republiky. Po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu byla členem krizového štábu MŠMT, který měl na starosti opatření v rámci resortu školství na nastalou situaci.

V současné době má Ilona Vaculová v ranku „pouze“ bezpečnost a ochranu zdraví ve školách a školských zařízeních a školní stravování. Pole působení je to skutečně široké: od provozně- technických podmínek, ochrany zdraví při realizaci praktického vyučování, předcházení rizik, služeb zdravotní péče ve školách přes ergonomii, hygienické požadavky, první pomoc, připravenost škol na mimořádné a krizové stavy až po organizaci, provoz, rozsah služeb, úplaty za školní stravování a mnohé další.

Občas má díky své práci příležitost nahlédnout „pod pokličku“, například jako porotkyně při soutěžích mezi školními jídelnami. Jak sama říká, kvalita stravování pro děti a žáky neustále roste. Zařízení školního stravování využívají moderní technologie, vaří z regionálních potravin, sestavují jídelníčky podle výživových norem a nutričních doporučení ministerstva zdravotnictví, řada z nich poskytuje strávníkům i dietní stravování. Přiznává, že sama zůstává věrná klasice. Je milovníkem staročeské kuchyně a mezi její nejoblíbenější jídla patří svíčková a kachna se zelím a knedlíkem.

Odebírejte novinky o školství
a vzdělávání srozumitelně a včas
Zadejte váš e-mail a naše novinky a upozornění vám budou chodit přímo do e-mailu. Odběr novinek můžete kdykoliv později odhlásit.
Odesláním souhlasíte s našimi zásadami o zpracování osobních údajů.
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content